Патриарх Неофит отслужи литургия за Кръстовден

Патриарх Неофит отслужи литургия за Кръстовден
clubz.bg
A A+ A++ A

 

Празничен водосвет и молитва към Бога за всички преподаватели и учащи ще отслужи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по повод началото на новата учебната година 2016/ 2017, пише БГНЕС.

На 14 септември, Кръстовден, от 9.30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” ще бъде отслужена празнична светата литургия.

Веднага след края на литургията, към 11 ч., в израз на разбирането на църквата, че всяко добро дело трябва да започва с молитва към Бога, ще бъде отслужен традиционният молебен за успешно начало на учебната година.

Патриарх Неофит ще отправи молитва към Бога за да изпроси неговото благословение и закрила над българските учащи и учащи се. В съслужението ще вземат участие и Браницкият епископ Григорий, Маркианополският епископ Константин, главният секретар на Светия Синод архим. Герасим, който е и председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, и столично свещенство.

На 14 септември православната ни църква отбелязва големия църковен празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. Според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, където се родил, живял, умрял и възкръснал Господ Иисус Христос, за да потърси гроба Господен. Два века по-рано той бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерили пещерата в която бил погребан Христос. Намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст положили в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.

На този голям празник БПЦ "приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта", се казва в съобщението от Синода.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.

#преподаватели #учащи #Негово Светейшество Българският патриарх Неофит #Кръстовден #патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” #литургия #молебен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"