Честваме Св. Стефан, пръв мъченик на християнската вяра

Честваме Св. Стефан, пръв мъченик на християнската вяра
A A+ A++ A

На третия ден след Рождество – 27 декември, православната църква отдава почит към Свети Стефан. Култът към този светец е голям, защото е една от първите жертви на християнската вяра. От времето на Апостол Павел наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик).

След Възнесението на Иисус Христос и слизането на Св. Дух над апостолите словото Господне бързо се разпространявало, и числото на вярващите растяло всеки ден.

В Йерусалим числото на вярващите все повече се увеличавало. Дори мнозина от еврейските свещеници се обърнали към Христовата църква. Това силно обезпокоило членовете на синедриона. Те всъпили в спор със Стефан, един от учениците, създал християнка община. Не могли да противостоят на духовната сила и мъдрост, с която били изпълнени неговите думи  и прибегнали до друго средство: възбудили срещу него народа, стареите и книжниците, като го обвинили пред синедриона, че уж хулил Бога и Мойсеевия закон. Намерили се лъжесвидетели, които потвърдили техните думи. 

Повикали Стефан в синедриона. Вместо да се защищава, той се обърнал към своите обвинители:

"Твъдоглави и необрязани по сърце и уши, вие всякога се противите на Светия Дух, както бащите ви, тъй и вие! Те убиха ония, които предизвестиха идването на Праведника, Чиито предатели и убийци станахте вие!"

Тези думи възбудили яростта на слушателите: те скърцали със зъби и сърцата им се скъсали от злоба. А Стефан продължил: "Ето, виждам небесата отворени и Сина човечески да стои отдясно на Бога!" Тогава всички се нахвърлили върху него, измъкнали го вън от града в Йосифовата долина, около Кедърския поток, започнали да хвърлят камъни върху него. А той се молил и казвал: "Господи Иисусе, приеми духа ми!" След това коленичил и извикал с висок глас: "Господи, не зачитай им тоя грях!" и с тези думи починал.

Преданието говори, че Пресветата Дева, придружена от апостол Йоан Богослов, гледала от височината как убиват Стефан и се молила за него.

Тялото на първомъченика било оставено да го изядат зверовете и птиците. Но Гамалиил, един бележит еврейски законоучител, който уважавал светия мъченик, взел честното му тяло и го погребал в своето имение. Вярващите много плакали за Стефан.

В 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

В народния календар у нас един от основните обичаи, свързани с 27 декември, е ладуването. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през ноща, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най-често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

На Стефановден е празнуват всички с имената:

Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефчо, Степан, Стефа, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефани,
Фанко, Фано, Фана, Фаница, Фанула, Фанча, Фани, Чаньо , Чанко , Чанка
Венко, Венче, Вени, Венета, Венка, Венчо, Венцислав, Венцеслав, Венцеслава, Венцислава - поради това, че в превод от гръцки Стефан означава венец.

 

#Стефановден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници