''Слънчев импулс'' отново полита на 20 април 2016г

''Слънчев импулс'' отново полита на 20 април 2016г
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Захранваният на слънчеви батерии швейцарски самолет "Слънчев импулс 2" (Solar Impulse 2), който тръгна от Абу Даби на 9 март, а на 3 юли кацна в Хаваи, ще продължи околосветската си обиколка през април, съобщи пилотът Андре Бошберг в интервю за изданието „24 Heures”.

„Ще бъдем готови да отлетим от Хавайските острови на 20 април”, обяви той. „Тогава ще можем да възобновим полетите си, защото дните са достатъчно дълги, а нощите са по-къси.”

Тестването на самолета преди излитане ще започне още на 20 февруари, а през март за първи път след дългата пауза ще бъде направен пробен опит във въздуха. През това време авторите на проекта ще заменят батериите на „Соларен импулс 2” и ще ги подобрят, като инсталират механична система за охлаждане.

"Ние заменяме батерията и подобряваме тяхната изолация, инсталираме и механична система за охлаждане," - каза швейцарският водач.

Самолетът, който използва само слънчева енергия, доказа вече, че може да остане денонощно във въздуха, ако през деня има достатъчно слънце и изработената от фотоволтаичните панели енергия от предния ден се съхрани в акумулаторните батерии.

Слънчевият самолет стартира околосветското си пътешествие на 9 март 2015 г. в Абу Даби. Той вече посети Оман, Индия, Мианмар, Китай и направи принудителен престой в Япония.

След спиране на Хаваите самолетът ще се отправи към Финикс, Аризона и през континенталната част на САЩ към Ню Йорк. След като преодолее Атлантическия океан, самолетът ще спре в Южна Европа и Северна Африка и ще се върне в Абу Даби.


#самолет #Слънчев импулс 2 #Абу Даби #САЩ #Финикс #Ню Йорк #Европа #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници