Парламентът гласува актуализацията на здравната стратегия

Парламентът гласува актуализацията на здравната стратегия
A A+ A++ A

Депутатите одобриха предложението на правителството за актуализация на Националната здравна стратегия 2014-2020. Документът се поправя, заради оценка на настъпилите промени през едногодишния период на изпълнение и приетите нови програмни и стратегически документи.

В подкрепа на новите предложения гласуваха 103 депутати.

Три са основните приоритети и свързаните с тях политики за преодоляване на нарастващите предизвиктелства пред здравето на българските граждани - създаване на условия за здраве за всички през целия живот, развитие и управление на справедлива и ефективна здравна система и укрепване капацитета на общественото здравеопазване.

Предвижда се оптимизиране на болничната и извънболничната помощ с увеличаване на дела на извънболничната помощ. За лекарствени средства се отделят до 12-13% от бюджета на здравноосигурителната каса. 

Въвеждат се пакети от услуги, предлагани от допълнителни здравни фондове, като целта е демонополизация на НЗОК.

В актуализирания документ са записани мерки за подобряване на Спешната помощ, за въвеждане на нанационална здравна карта, ограничаване на болничните легла и възможност на НЗОК да сключва избирателно договори с лечебни заведения. Заложено е увеличение на бюджета за здравеопазване с 0.2-0.3% всяка година до 2020 г.

Депутати ще гласуват и проекти за решения по искане на главния прокурор за даване на разрешения за наказателни преследвания срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров във връзка с негови действия в Батак и агресия срещу екип на телевизия "Скат". Вчера временната парламентарна комисия разреши да бъде свален депутатският имунитет на Сидеров за тези два казуса.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници