Бокова: Екстремизмът прояжда много общества

Бокова: Екстремизмът прояжда много общества
A A+ A++ A

През 2016 г. трябва да погледнем на нещата такива, каквито са, каза пред журналисти в София генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. По думите й разрушаването на културното наследство в Ирак и Сирия е част от криза и екстремизъм, който прояжда много общества.

„Трябва да свържем проблемите на сигурността, решаването на конфликтите и хуманитарната криза много тясно с културното наследство. Очевидно е, че проблемите на екстремизма изискват много повече образование и възпитание", отбеляза Бокова на международната конференция „Борба с насилието и екстремизма: нов план за сигурност в образованието и културата”, организирана от ЮНЕСКО и Атлантическия клуб в България.

Според нея битката може да бъде спечелена само тогава, когато се спечелят умовете и сърцата на хората и най-вече на младите хора.

Екстремистите вдъхват страх, трябва да откликнем с гражданско включване и компетентност за културен диалог, призова генералният директор на ЮНЕСКО.

Всяко поколение среща предизвикателства, които трябва да преодолее, и днес едно от тях е борбата с насилието и екстремизма. Борбата, каза Бокова, изисква нови форми на действие, време и воля.

„Идвам от Париж, където е седалището на ЮНЕСКО. Видяхме бруталната природа на тази заплаха. Тези варварски действия са част от една вълна на насилие и екстремизъм. 213 отворени атаки, продължиха и атаките в Тунис през март и в Бейрут - през ноември. Голямата картина включва Сирия и Ирак и нестабилността на региона там. Това са ужасни човешки трагедии. Боевете в Сирия унищожиха много от националните обекти, включително старите квартали на Дамаск”, каза Бокова.

Тя изтъкна, че културата винаги е била жертва на войната, но това, което виждаме днес, е нещо ново. Според Бокова виждаме нарочно унищожаване на културното наследство, систематични атаки срещу културното разнообразие, а това е военно престъпление.

"Унищожава се идентичността и тъканта на обществото, унищожава се разнообразието", посочи генералният директор на ЮНЕСКО.

Според Ирина Бокова единствено силата не може да ни помогне да се противопоставим на омразата и нетолерантността. „Имаме нужда от меки действия. Трябва да се борим за сърцата и умовете на младите хора днес. Нека да подчертая последните събития в исторически план, ролята на младите мъже и жени в борбата с екстремизма. Екстремистите вдъхват страх, трябва да откликнем с гражданско включване, компетентност за културен диалог”, изтъкна тя.

Бокова е на мнение, че нито един човек не се ражда екстремист, такъв се става. „Трябва да научим младите хора не да мразят, а на мир. Трябва да се борим срещу невежеството. ЮНЕСКО смята, че образованието ще помогне за преодоляване на тази криза днес. В Ирак, Сирия ЮНЕСКО инвестира в образованието на младите хора и на бежанците”, посочи Ирина Бокова.

Според генералният директор на ЮНЕСКО интернет е друг фронт в тази война. „Трябва да откликнем на пропагандата на екстремизма и насилието. Трябва да откликнем като покажем диалог между културите. Трябва да действаме и да защитим културното наследство на човечеството. Това не са само сгради и тухли, става дума за човешката идентичност и културата като сила за построяване на устойчивост”, посочи Бокова.

Запитана за  започналата процедура за номинации за генерален секретар на ООН, Бокова даде да се разбере, че се радва на подкрепа. На въпрос дали се надява, че ще успее, тя отговори: „О, разбира се, иначе няма да се хвана, разбира се, че ще успея”.


#Ирина Бокова #културното наследство #екстремист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници