Сотир Цацаров: Не диктувам на премиера! Не го подценявайте

Сотир Цацаров: Не диктувам на премиера! Не го подценявайте
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров нарече "безумна спекула" направените от правосъдния министър в оставка Христо Иванов коментари, че диктува решения на премиера. Не го подценявайте, обърна се той към журналисти в Девня, където бе на среща с прокурори и роднини на убития на 28 ноември 23-годишен Мартин, от кв. "Повеляново".

Помолен да коментира забележката на Христо Иванов, че "у нас има върховенство на прокуратурата", обвинител номер 1 каза:

"Христо Иванов, въпреки че ме ласкае, доста надценява моята персонална роля, надценява и ролята на главния прокурор, който и да е той, както и ролята на институцията. Прокуратурата не е политически играч и не е участник в политическата игра. Казаното от Иванов значително подценява начина, по който министър-председателят взема решения. За мен това е елементарна интрига".

"В много случаи съм универсалното зло, както и институцията, която представлявам. Тази институция в момента, както и моята личност, е оправдание за всичко, което се случва, както и за всичко, което не се случва. Това не означава, че тази институция ще трябва да спре да повдига обвинения или да работи нормално, защото на някого това не му харесва" - така отговори Цацаров на въпрос как си обяснява атаката срещу него.

Дали е победил? "Ще се чувствам победител тогава, когато в парламента влезе и мине един свестен законопроект за изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс. Или когато имаме истински закон за антитерористичните мерки. Ще се чувствам победител тогава, когато съдебните процеси не траят по 3 г. и връщането на делата на прокуратурата не става 7 пъти. Целта не е самата реформа. Целта е да продължи шумът по тема реформа, за да може на практика да се извлекат политически дивиденти от една или друга политическа сила".

По-обширен коментар главният прокурор направи по предстоящия доклад на ЕК за работата правосъдието у нас.

"В тази страна и в политическата ѝ класа има хора, за които унищожителният доклад от Брюксел за правосъдната система би бил радостно събитие. Докладът отдавна се е превърнал не в средство за сътрудничество и проверка, а в политически инструмент. Това е най-лошото, защото Европейската комисия прави максималните усилия, за да произведе обективен доклад, в който да посочи насоките и конкретните действия, които трябва да бъдат извършени. Аз съм казал това в Брюксел. Отделно е въпросът, че ние в тези конкретни действия затъваме в едногодишни спорове. Конкретни действия до момента няма и дано това не продължава повече. Хората, за които унищожителният доклад би бил изключително радостно събитие, ще продължават да мислят за своите интереси, защото ъгълът, под който те изчисляват ситуацията, е много тесен. Той опира до техните лични интереси, зад тях стоят интересите на определени политически и икономически сили.

Съдебна реформа не се прави със скандали. Гласуването в парламента е само поставяне на основата, която трябва да се доизгражда, за да не буреняса. Съдебна реформа не се прави с поставяне на въпроса дали една квота тук или една бройка там може да реши генералния въпрос. Дали в прокуратурата, или по-скоро в прокурорската колегия има една политическа квота повече, това какво ще промени? Къде е логиката да има независим орган на съдебната власт, в чието управление доминира политическата квота?", запита Цацаров.

Той отказа да коментира изказването на председателя на ВКС Лозан Панов, определящо като"героична" постъпката на Христо Иванов. "Няма да разговарям с председателя на ВКС чрез медиите", отсече Цацаров.

На въпрос по повод думите на министъра, че Бойко Борисов му е казал: "От предложенията ще мине само това, което е одобрено от Цацаров", главният прокурор избухна:

"Това е безумна спекула! Главната интрига как главният прокурор диктува на премиера е доста елементарна интрига. Защо трябва да стане ясно, че решенията се вземат по този начин едва след оставката, как работихме през цялото време. Ако тези героични постъпки трябваше да бъдат извършени, защо не бяха казани във времето на цялата работа, защо не бяха казани по време на заседание на МС? Не съм с впечатления, че някой е диктувал решения на премиера. Ако г-н Иванов е с такива впечатления, ако това оправдава част от постъпките му или го прави по-благороден, не това е начинът".

Главният прокурор се въздържа от коментар дали оставката на правосъдния министър ще предизвика трусове, а за протестите каза: "Всеки има право да протестира".

Цацаров не пожела да дава прогнози и за бъдещия министър на правосъдието. "Не мога да давам препоръки за бъдещия министър на правосъдието, нито да посочвам име. Защото ще излезе, че освен че диктувам на премиера и народните представители какво да правят, определям и кой да е министър. Няма да слагам подобно нещо в устата на някои хора".




#Сотир Цацаров #Христо Иванов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници