Съдия Панов: Съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко

Съдия Панов:  Съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко
A A+ A++ A

Продължаваме днес в 18.30 пред парламента, гласи съобщението, разпространявано в социалните мрежи от инициативата "Ще метем".

Междувременно съдиите излизат пред Съдебната палата за среща с гражданите за съдебната реформа, пише една от участничките.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пък дръпна силна реч, в която даде знак, че съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко и да върне върховенството на правото.

"Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат", посочи председателят на ВКС на честването на 135 години от създаването на съда..

Панов описа система, "която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и съдебната система".

"Действията й не се огласяват, а се държат в тайна. Грешките й не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват. Противниците й се преследват до край, а тайните й са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани", посочи висшият магистрат.

Съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко това и да върне върховенството на правото, заяви председателят на ВКС.

Хората осмислят институциите и техният правилен подбор е най-важната стъпка по пътя към промяната, а не непрекъснатите промени на закони за пред Брюксел, чиято цел винаги е да се печели време, каза Панов.

"Непрекъснато тиражиране на лъжата, че начинът, по който се избира ВСС и колегиите на ВСС не е толкова важен, защото тепърва предстоят промени в различните закони и кодекси, които са много по-съществени за реформирането на съдебната система, не я прави истина", каза Панов.

Той отбеляза, че ВСС е органът, който извършва селекцията на магистратите, които влизат в съдебната система, контролира техните действия и избира административните ръководители в правораздаването. "Тогава логичен е въпросът кой избира членовете на ВСС и как, посочи председателят на ВКС. Каквито кадри влязат в състава на съдебния орган, такива ще бъдат отглеждани и възпитавани в цялата система", добави той.

В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено, припомни Панов, цитирайки президента на САЩ Франклин Рузвелт.

"Ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време два милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партиите ги представляват, че органите на реда ги защитават, не вярват на институциите и медиите, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено", каза Лозан Панов.

Председателят на ВКС не остави съмнение, че преди два дни представителите на политическия елит са спънали конституционните промени, с което са минирали съдебната реформа.

#Съдебната палата #Лозан Панов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници