Опозиционни групировки започват мирни преговори с Асад

Опозиционни групировки започват мирни преговори с Асад
A A+ A++ A

Ислямистката бунтовническа групировка "Ахрар аш Шам" подписа декларацията на сирийската опозиция след два дни преговори в Рияд, сочи копие от декларацията, въпреки че вчера групировката заяви, че е напуснала срещата в Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

На конференцията в Саудитска Арабия с участието на политически активисти и бунтовнически групи се постигна споразумение да се създаде съвместна група за мирни преговори с правителството на сирийския президент Башар Асад.

Председателстващият срещата Абдулазиз ас Сагер заяви, че делегация на опозицията ще се срещне с представители на сирийското правителство на все още неуточнена дата в периода между 1 и 10 януари.

"Постигнахме споразумение за единна позиция за процес за уреждане на конфликта и за създаване на орган", който да наблюдава делегацията на преговорите с режима, пък заяви Сухейр ал Атаси, представител на Националната коалиция, основен представител на опозицията в изгнание.

Двама други опозиционни лидери потвърдиха, че е постигнато споразумение, което се съдържа в декларацията, подписано от участниците в конференцията в Рияд след срещата.

В него те отправят и искане "Башар и кликата му да се оттеглят от властта в началото на периода на политически преход" в Сирия", посочва АФП.

Участниците в срещата в Рияд се обявиха в подкрепа на "демократичен механизъм чрез плуралистичен режим, който представлява всички части на сирийския народ".

Това ще включва жените и няма да се допуска дискриминация на религиозна или етническа основа, подчертава Ройтерс, позовавайки се на декларацията. В нея се обещава и да се запазят държавните институции в Сирия, както и преструктуриране на армията и силите за сигурност.

Сирийската опозиция призова ООН да окаже натиск върху правителството на Асад да предприеме мерки за изграждане на доверие преди предложените мирни преговори.

"Те включват суспендиране на смъртните присъди на сирийци, осъдени по обвинение в противопоставяне на режима, освобождаване на затворници и задържани, вдигане на обсадите на блокирани райони, както и да се позволи на хуманитарните конвои да стигнат до нуждаещите се", се казва в декларацията

#Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници