Съдиите искат положителни промени

Съдиите искат положителни промени
A A+ A++ A

Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Това заявяват от Съюза на съдиите в отворено писмо до гражданите.

Вчерашното гласуване в Народното събрание показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна. Едно от най-важните предложения за промени в конституцията, гарантиращо не безконтролност, а отговорност и отчетност пред обществото, предвиждащо даване на реален шанс на почтените и действително независимите съдии, беше отхвърлено,.

"Редно е да изясним какво точно се случи и как то рефлектира върху всеки един от българските граждани. Бяха подменени подкрепените широко и дългоочаквани промени в Конституцията и вместо тях се приеха корекции, които няма да произведат реална промяна, няма да въведат абсолютни гаранции за върховенство на закона и независимост на съдиите, нито пък ще елиминират силното съмнение за зависимости в съдебната система", заявяват съдиите.

В обръщението съсловната организация излага вижданията си за ефекта от равенството на избраните от магистратите и от парламента в двете колегии на Висшия съдебен съвет.

"Съотношението в квотите на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет едва ли говори нещо на незапознатия с проблема, но то е важно, защото се свежда до най-решителния проблем – можем ли да имаме независим от политиците съд и можем ли да се уповаваме на независима от политически вмешателства прокуратура. Отговорът е, че ще зависим от случайността. А не бива, защото правораздаването трябва да е честно и безпристрастно. И съобразено единствено със закона и доказателствата по делото. То не може и не бива да зависи от ничии интереси и никой гражданин не бива да бъде толериран пред друг, никой не бива да бъде прикриван, ако е престъпил закона, защото всички са равни пред него".

Всички искаме да има ефективни разследвания на корупцията и справедливи санкции за тези, които извършват престъпления и увреждат обществения интерес, уверяват от съюза на съдиите. Само мотивирани, принципни и независими съдии и прокурори могат да обезпечат по-добро, по-качествено, обективно и справедливо правосъдие, което би било и очакваният и видим ефект на съдебна реформа в страната ни, пише в отвореното писмо.

 

#Съюза на Съдиите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници