Наблюдател: Топката е забита с мощна сила в полето на ГЕРБ

Наблюдател: Топката е забита с мощна сила в полето на ГЕРБ
A A+ A++ A

Тази партийно-политическа система няма изход. Тя трябва да бъде тотално реконструирана – чрез Велико народно събрание и промяна в конституцията, каза пред БНР политологът доц. Александър Маринов, преподавател по публична администрация.

В сегашния си вид системата може да ражда само нестабилност, а управлението, конституирано на базата на нея, не може да решава проблемите на обществото, смята той.

"Един от най-големите проблеми у нас е липсата на отчетност на упражняващите властта", посочи политологът.

"Тези, които сега са окупирали властта, няма да я дадат просто така. Избирателната система е тотално обсебена и деформирана. Не пожелаха да си пипнат субсидиите, държат на своите политически квоти. Не се говори за това, че съдебната власт е безотчетна и безотговорна, но политически подчинена".

От политическа гледна точка това е преломен момент – така доц. Маринов коментира вчерашното гласуване на промените в конституцията, касаещи съдебната власт.

Илюзиите се разсеяха. Друг е въпросът дали е имало основание за тези илюзии. Липсата на политическа воля за реформи вече не може да бъде прикривана.

Реформаторският блок няма да събере сили за единна позиция, защото една част държи на всяка цена да остане в управлението, смята още доц. Маринов. По думите му, съдбата на Реформаторския блок е само една част от драмата, защото трябва да се има предвид заявката на ДПС за участие в една следваща власт, извън 43-тото народно събрание:

Топката е забита с мощна сила в полето на ГЕРБ, които не са добри в сложните политически комбинации и решения. Досега имаше една политическа фасада, сега тя е олющена и направо е паднала.

Блогърът Иван Стамболов отбеляза, че съдебната система в този формат не може да бъде поправена:

След последните събития в парламента правосъдната ни система прилича на голия бай Ганьо в банята, който се тупа в гърдите и вика „Болгар, болгар“...

Съдебната система не може да се оправи в този формат. Големият въпрос не е толкова за квотите и колегиите, а преди всичко къде ще бъде прокуратурата.

Това по нашата конституция не може да се реши от обикновено народно събрание.

Видя се къде излиза сметката на властта и коя е коалицията. Оттук нататък въпрос на чест е правилното позициониране за оцеляване във властта, подчерта Иван Стамболов.

 

#Александър Маринов #Иван Стамболов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници