Официално: ВСС вече е разделен на две колегии

Официално: ВСС вече е разделен на две колегии
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ВСС е вече с две колегии- съдийска и прокурорска, решиха депутатите при гласуването на второ четене на промените в Конституцията със 196 гласа „за”, 35 „против” и без „въздържали се”, предаде БГНЕС.

Дискусиите и при тези текстове бяха разгорещени. От БСП лява България бяха категорични, че са против разделянето на ВСС. Радан Кънев от РБ заяви, че функционалното разделение допринася за ефективност, отговорност и борба с корупцията.

''Промяната на Конституцията нито е правосъдна реформа, нито панацея, но е възможност за отключване на същинска реформа и осъществяване на контрол между функционално независими органи,'' каза той.

''От БСП сме против разделянето на две колегии на ВСС,'' изрази по време на дебата от парламентарната трибуна позицията на левицата по промените в Конституцията лидерът й Михаил Миков. Според него ВСС е орган за управление на съдебната власт, орган за администриране и не може професионалната биография да бъде критерий за разделянето. Обществеността трябва да има присъствие, но разбирането за колегия е неприсъщо за такъв тип орган. Ако е така това би означавало НС да направи колегии, МС също да направи колегии и тя да измества решенията на конституционния орган.

Според Миков разделението ще доведе до затварянето на системите вътре в себе си – съдийската и прокурорската система. Много по-малко прозрачност ще има в правилата на действие на тези органи.

''Внесените предложения са компромис, но не знам дали е исторически или компромис, който не отговаря на стратегията за реформа в съдебната власт. Левицата смята, че с тази промяна се връща функционирането на съдебната власт назад,'' добави той.

''Към настоящия момент няма отговор на въпроса с какво разделянето на ВСС ще допринесе за реформата в правосъдието и го разглеждаме единствено като първа стъпка за реформа. Тъй като ние сме съвносители на разглеждания сега проект за изменение на основния закон и подкрепихме функционалното разделение на колегии, заявявам оттеглянето на това наше предложение,'' коментира Светослав Белемезов от ПГ на АБВ.


#ВСС #БСП #Радан Кънев #колегии #съдийска #прокурорска #Светослав Белемезов #БСП #Михаил Миков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници