Бюджет 2016 – одобрен

Бюджет 2016 – одобрен
A A+ A++ A

След над 15 часа дебатиране на тема "Бюджет 2016", Народно събрание одобри разработения план, като в последните часове от престоя на депутатите беше обсъждам рамерът на дълган за догодина и размерът на детските.

При обсъждането и гласуването бе прието максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 5,3 млрд. лв. В рамките на това ограничение може да бъде поет нов държавен дълг за финансиране на програми и инструменти за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, включително чрез Българската банка за развитие.

Бюджетът предвижда увеличение с 2 лева на детските надбавки като парите вече няма да се дават на дете, а на семейство. За първо дете детските са 37 лв., при две деца 85 лв., за три деца 130 лв., при четири 140 лв. За всяко следващо дете държавата ще плаща по 20 лв.

От средата на следващата година средномесечният доход на член от семейство се вдига от 350 на 400 лв., което ще позволи на още семействата да получат детски.

Отхвърлено беше предложението да се замразят заплатите на депутатите, на президента, министерства и областните управители. Депутатите си оставиха субсидията от 11 лв. за получен действителен глас и не одобриха тя да бъде намалена на 6 лв.

#държавния дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници