Наши камиони с турски стоки са в капана на руските санкции

Наши камиони с турски стоки са в капана на руските санкции
A A+ A++ A

Български камиони с турски стоки са блокирани на руските митници и нямат разрешение да разтоварват стоките си наред с румънски, казахстански и молдовски камиони - това съобщи пред Ройтерс Фатих Сенер, изпълнителен директор на турската международна спедиторска асоциация.

Общо 1250 камиони, превозващи турски износ, са спрени на руската граница и нямат разрешение да влязат в страната или са блокирани на пропусквателните пунктове.

„Русия не е дала разрешение на турски камиони за влизане в страната или за транзитно преминаване през последните четири дни“, каза Сенер. „Отделно тя не позволява на тези, които вече са влезли в страната, но все още чакат, да разтоварят товарите си на митницата. Такъв е случаят с румънски, български, казахстански и молдовски камиони, превозващи турски стоки“, каза той.

След инцидента с руския боен самолет, свален от турската противовъздушна отбрана на сирийска територия,  президентът Реджеп Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу заявиха, че Анкара няма интерес от ескалиране на напрежението.

Руският държавен глава Владимир Путин обаче каза, че последствията ще са тежки и въведе икономически санкции срещу Анкара.

Санкциите предвиждат забрана на чартърните полети от Русия за Турция, туристическите фирми няма да могат да продават почивки в турските курорти, а някои турски вносни стоки ще бъдат забранени. Също така икономическите дейности на някои турски фирми или лица ще бъдат спрени или ограничени.

Според Сенер икономическите загуби от миналата сряда насам са между 50 000 и 60 000 долара. Освен това още 800 контейнера очакват да получат разрешение за превоз и разтоварване на турското пристанище Самсун на Черно море и на руското пристанище Новоросийск.

Около 100 камиона, които трябва да преминат транзитно през руската територия в момента търсят алтернативни маршрути. „Азербайджан ни позволи да минем и тези камиони ще отидат до Централна Азия по този маршрут, което е много по-скъпо“, каза още той.

Турция основно продава в Русия  храна, земеделска продукция и текстил. Страната е и една от най-популярните туристически дестинации за руснаци. Близо 50% от турския износ за Русия, който миналата година е бил за 6 млрд. долара, се е придвижва по суша.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници