Цацаров към правосъдния министър: Засрамете се

Цацаров към правосъдния министър: Засрамете се
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи критика към правосъдния министър Христо Иванов заради опита му да инициира дисциплинарни дела срещу двама прокурори по сигнали срещу тях в медиите.

На извънредно заседание днес съдебните кадровици от ВСС отказаха да започнат разследване срещу градския прокурор на София Христо Динев и редовия градски прокурор Боряна Бецова.

След заседанието Цацаров коментира: “Стигнахме дотам в предложението за образуване на дисциплинарно дело да казвате, че прокурор Бецова е извършила престъпление, като се позовавате само на медийни публикации”.

"На ваше място бих се срамувал от това, което съм направил”, обърна се той към правосъдния министър.

Главният прокурор изброи медиите, цитирани в документите - “Съдебни репортажи”, “Медиапул”, “Биволъ” и “Клуб Z”. Той отбеляза и дописката в “Капитал”, която не е подписана, но според него авторът е или “дъщерята на министър Румяна Бъчварова, или Росен Босев - няма кой друг, защото те следят съдебната тема”.

Прокурор Боряна Бецова днес пледира срещу Христо Бисеров и това бе допълнителен повод за възмущението на обвинител номер едно.

“Прокурор Бецова не е толкова черна, колкото си мислите. Ако не защитя всичките си прокурори, по-добре да си тръгна, но ще ви доставя удоволствие и няма да го направя. Нямаше да бъде толкова емоционален, ако прокурор Бецова не беше днес в съдебната зала", каза Цацаров.

Христо Иванов отговори, че когато е внасял предложението срещу двамата прокурори, няма как да е знаел, че Бецова ще е в съдебна зала и по кое дело. Той допълни, че главният прокурор се отклонява от основната тема за дисциплинарните производства и му предложи да се направи дебат по другите въпроси друг път.

Дисциплинарните производства бяха поискани от министър Христо Иванов заради забавената преписка срещу бившия министър на инвестиционното развитие Иван Данов, довела до изтичане на давността за търсене на наказателна отговорност.

Става дума за проверка на публикации от юни 2013 г., че от септември 2004 до май 2005 г. Данов е получил неправомерно близо 15 000 евро от френските социални служби. 8 месеца той подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време развивал бизнес у нас.






#Сотир Цацаров #Христо Иванов #Боряна Бецова #Христо Динев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници