„Молднюз“: Владимир Филат излъга Бойко Борисов

„Молднюз“: Владимир Филат излъга Бойко Борисов
По време на разговорите си с българския премиер Бойко Борисов Владимир Филат заяви, че се „провеждат действия за запазването и развитието на културната и лингвистичната идентичност на българите, живеещи в Молдова“, пише молдовското издание „Молднюз“.
A A+ A++ A

Премиерът на Молдова Владимир Филат е излъгал ръководството на България за провежданата от Кишинев политика на подкрепа на българите в Тараклия.

По време на разговорите си с българския премиер Бойко Борисов Владимир Филат заяви, че се „провеждат действия за запазването и развитието на културната и лингвистичната идентичност на българите, живеещи в Молдова“, пише молдовското издание „Молднюз“, цитирано от „Фокус“.

След това по време на срещата си с председателя на Народното събрание Цецка Цачева молдовският премиер посочи, че „подобряването на междуетническия диалог и спазването на лингвистичните права на националните малцинства, включително българите, са постоянна грижа и основен показател за ръководството на страната както във вътрешен план, така и в перспективата за интеграцията на Молдова в ЕС“.

По време на разговорите си с президента Росен Плевнелиев Филат отбеляза, че „Молдова е мултиетническа страна. Българската диаспора е значителна и се радваме на нейните постижения. Става дума за лекари, представители на културата, науката, които заедно с другите етноси дават своя принос за хармоничното развитие на обществото“.

На 21 март в Тараклия се състоя извънредно заседание на районния съвет, на което бе прието обръщение към властите в София, както и към акредитираните в Молдова дипломатически мисии заради „безпрецедентната проява на дискриминация по отношение на българите от страна на властите в Кишинев“, отбелязва изданието.

На 27 февруари властите в Молдова напълно прекратиха всички финансови трансфери към Тараклийския район. Съгласно програмата за оптимизация в Тараклия ще бъдат затворени редица училища, в които се изучава български език, пише още „Молднюз“.

#Тараклия #министър-председател на България #премиер #Владимир Филат #Бойко Борисов #Молдова #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници