Страх от национализъм и екстремизъм на Балканите след убийството в Македония

Страх от национализъм и екстремизъм на Балканите след убийството в Македония
След като двамата президенти Георге Иванов (вляво) и Бамир Топи (в средата) обсъдиха подробно жестокото убийство, те призоваха гражданите да спазват законите и да живеят в хармония.Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Балканските съседи на Македония, където живеят етнически албанци, изразиха притеснение от зараждащия се национализъм и екстремизъм след петорното убийство край Скопие от 12 април.

„Всяка проява на национализъм и екстремизъм ще нанесе щети не само на отношенията между македонците и албанците в Македония, но и на отношенията между страните в целия регион“, каза албанският президент Бамир Топи след разговора в Скопие с македонския си колега Георге Иванов.

В Македония след убийството се проведоха редица демонстрации, на които се чуха националистки и антиалбански послания.

Четирима младежи на възраст между 18 и 20 години и 45-годишен мъж бяха намерени убити в района на езерото Железари край село Смилковци близо до Скопие.

Ръцете на четири от жертвите са били завързани, а телата са били наредени едно върху друго до изоставен автомобил. Петата жертва е открита на около 100 метра от останалите. Върху труповете има огнестрелни рани и следи от насилие.

След като двамата президенти Георге Иванов и Бамир Топи обсъдиха подробно жестокото убийство, те призоваха гражданите да спазват законите и да живеят в хармония, предава „Фокус“, позовавайки се на агенция „Миа“.

„Всеки престъпен акт, който води до дестабилизация, трябва да се счита като престъпен акт, а институциите трябва да открият виновниците“, категоричен беше Бамир Топи.

Той допълни, че не трябва да се забравят и жертвите от други престъпления преди това убийство, и призова за спиране на тези престъпления, за да може и в региона да има европейски правила.

„Трябва да се направи всичко възможно за разкриване на тези престъпни дела. Аз съм срещу всякакъв вид насилие. Изпращам ясно послание за мир към всички граждани“, каза Бамир Топи.

Премиерът на Косово Хашим Тачи призова гражданите на Македония да не се подават на провокации, да проявят мъдрост, зрялост и междуетническа толерантност.

След като едностранно обяви независимост от Сърбия през 2008 г., Косово се смята за „втора албанска държава“ на Балканите заради преобладаващия етнос в населението на новата държава.

Между етническите албанци и етническите сърби в Косово тлее напрежение, което неведнъж е избухвало в преки сблъсъци.

Според министър-председателя на Косово Хашим Тачи „провокациите са организирани от лица, които търсят дестабилизация на страната и целия регион“.

„Личното ми послание към всички граждани на Македония е за стабилност, мир и сътрудничество. Моята лична цел, целта на моето правителство и на цяло Косово е да работим за мира, добросъседските отношения и за намаляване на междуетническото напрежение“, се казва още в изявлението на Тачи, цитирано от „Косовопрес“.

Междувременно македонският премиер Никола Груевски заяви в парламента, че МВР работи денонощно за разкриване на извършителите на петорното убийство.

#министър-председател на Македония #Никола Груевски #Скопие #Албания #Косово #министър-председател на Косово #премиер #Хашим Тачи #президент #Президент на Македония #Георге Иванов #петорно убийство #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници