20 април – Ден на свобода от правителството

20 април – Ден на свобода от правителството
Графика: ИПИ
A A+ A++ A

Денят на свобода от правителството през 2012 г. е 20 април, изчислиха от Института за пазарна икономика (ИПИ).

До днес данъкоплатците в България ще са спечелили сумата, която дължат на държавата за данъци, и до края на годината ще се трудят изцяло за себе си.

Датата е символична и показва кога държавният бюджет би се попълнил, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. В България е наричана „Ден на свобода от правителството“, което съответства на термина на английски език Tax Freedom Day.

Символичната дата се пресмята, като се сравнят консолидираните приходи (без помощите) в държавния бюджет с БВП на страната. За целта се използват официални данни или прогнози на правителството.

Вземат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през съответната годината. Помощите не се включват, защото идват главно от еврофондовете.

В България този ден традиционно се пада през май. По-ранното му настъпване през последните 3-4 години според ИПИ се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след рекордната 2008 г. и появата на бюджетен дефицит.

„Това означава, че държавата уж изземва по-малко, но харчи както преди – за сметка на натрупани резерви и нови дългове“, коментира анализаторът Петър Ганев. Това означава, че от утре до сряда - 25 април, данъкоплатците ще продължат да работя за държавата, за да покрият дефицита за 2012 г.

През 2012 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в бюджета за годината.

Следователно през 2012 г. са необходими 111 дни, за да се изработят предвидените 24,8 млрд. лв. приходи в бюджета. Взет е под внимание и фактът, че 2012 е високосна година, което означава един допълнителен ден за работа в полза на държавата.

Тъй като не всички българи работят и плащат данъци, според изчисленията на ИПИ за представителите на средната класа - хората, които плащат данъци, осигуровки и потребяват повече, тоест внасят и по-големи акцизи и ДДС, Денят на свобода от правителството ще дойде през лятото.

Авторите на прогнозата отбелязват, че фокусът върху бюджетните приходи носи донякъде лъжливо чувство за повече свобода.

Покрай кризата сериозно пострадаха приходите от ДДС и акцизи, както и от корпоративни данъци, което допълнително измести датата по-рано. Единствено приходите от данъците върху труда (подоходен данък и осигуровки) се задържаха сравнително стабилни.

„Ако се абстрахираме от приходите и се вгледаме в данъчните ставки, картината е друга – запазване на основни данъци като ДДС, корпоративен и подоходен данък, но покачване на социални осигуровки и минимални осигурителни прагове, покачване на акцизи и имуществени данъци, въвеждане на нови данъци (туристически и върху застрахователните премии), както и сериозно квази данъчно бреме“, коментира още Петър Ганев.

Затова по думите му добросъвестните данъкоплатци губят свободата си за сметка на неплащащите.

Най-много дни през 2012 г. са нужни за попълването на приходите от ДДС – 32 дни. За приходите от акцизи са нужни почти 19 дни, а за осигуровките - 25 дни (17 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно).

Приходите от подоходните данъци се попълват за 10 дни, а тези от корпоративни данъци за 7 дни. Други 7 дни труд отнема плащането на държавни и общински такси, а три дни - на имуществени данъци.

#Институт за пазарна икономика #ИПИ #БВП #данъци #бюджет #Бюджетен дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници