Свалиха обвиненията срещу Богомил Манчев за АЕЦ "Белене"

Свалиха обвиненията срещу Богомил Манчев за АЕЦ "Белене"
A A+ A++ A

Прокуратурата е прекратила делото срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев и срещу изпълнителния директор на фирмата "Уорли парсънс" за нарушения при изпълнението на проекта за АЕЦ "Белене", съобщава  "Правен свят".

Основанието -  поради липса на доказателства - е било обжалвано. Двамата разследвани са поискали прекратяването да бъде по липса на извършено престъпление.

През октомври 2013 прокуратурата обяви че привлича под отговорност Манчев за длъжностно присвояване на над 8 650 000 лв. Неговата фирма "Риск инженеринг" е била наета като подизпълнител на АЕЦ "Белене", а "Уорли парсънс" е компанията, наета да упражнява строителния надзор върху проекта.

На Богомил Манчев му беше наложена рекордната гаранция от 1 млн. лева, която той обжалва и успя да свали само до половин милион, припомня изданието. На излизане от следствието на 4 октомври 2013 г., където му беше повдигнато обвинението за присвояване, той заяви, че "следователите трябва да си върнат юридическите дипломи и че един ден прокуратурата ще отговаря".

По същото дело получиха обвинения и бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, разследването срещу тях продължава.

Тогава започна и проверка на имуществото на Манчев от създадения за целта съвместен екип от прокурори и Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Събран бил изключително голям обем от материали – 8-10 кашона с документи, защото става въпрос за човек със сериозен бизнес, казал председателят на КОНПИ Пламен Георгиев пред "Правен свят".

Проверката на Комисията за конфискация е приключила, но нейното решение ще бъде обявено до месец-два.

#Богомил Манчев #"Уорли Парсънс"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници