Летище Пловдив през нощта не съществува, каза директорът

Летище Пловдив през нощта не съществува, каза директорът
A A+ A++ A

„От юни месец летище Пловдив работи на дневен режим от 6 до 20 часа. През нощта не съществува”. Това каза пред "Нова телевизия" изпълнителният директор на летището в Пловдив Владимир Щърбанов по повод на блокираните пътници в нощта срещу неделя.

Заради силния вятър в София в събота през нощта два самолета бяха пренасочени към летището в Пловдив, където кацнаха аварийно. Пътниците чакаха с часове на борда, защото нямаше кой да ги обслужи.

Оказало се, че нощем на летището няма физически контрол и персонал, който да прикачи стълбата към самолета.

Щърбанов коментира, че не съществува понятие като аварийно кацане по заявка.

„Заходът е извършен правилно, но на несъществуващо летище. Трябва да се направи разследване, за да се провери как е допуснат такъв сериозен инцидент”, смята директорът на летището.

Хаосът и дългият престой на стотици пътници в самолетите са могли да бъдат избегнати, коментира пред БНТ бившият директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов. Според него аварийните екипи не са реагирали своевременно за осигуряване на пътниците.

"Това е следствие от доста промени в негативен аспект, които се направиха на летището. Едната е преминаването на дневен режим на работа на това летище – от  6 до 22 ч. Това крие големи рискове за загуба на трафик и особено през есенно-зимния период, когато се налагат извънредни кацания. Години наред летище Пловдив се използва като алтернативно или резервно за кацане от авиокомпаниите. То има договори с такива компании за такова обслужване и те разчитат, че, когато има проблем за кацане в София, ще могат да използват това летище", обясни Ангелов.

Подумите му инцидентът е разкрил лоша организация и безотговорност. По време на кацането на тези два самолета с Пловдив също е имало вятър. Не толкова силен, колкото в София, но страничен вятър, на пориви.

"Това е най-опасния вятър при кацане. Всичко това или ще осигури края на летище Пловдив или ще стане ясно, че се вършат тотални безобразия на това летище", заключи бившият шеф.

#Летище Пловдив #Владимир Щърбанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници