Съветът за сигурност разреши "всички необходими мерки" срещу джихадистите

Съветът за сигурност разреши "всички необходими мерки" срещу джихадистите
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, разрешаваща "всички необходими мерки" срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", съобщават агенциите.

Съветът за сигурност одобри резолюция 2249, внесена в четвъртък от Франция, седмица след терористичните атаки в Париж, отговорност за които пое именно ИД.

Текстът бе одобрен с единодушие. Мярката призовава "страните, които имат възможност, да предприемат всички необходими мерки, в съответствие с международното право, и особено с Устава на ООН... на територията, контролирана от (терористичната организация) в Сирия и Ирак".

Резолюцията приканва всички държавите да "удвоят усилията си и да координират своите инициативи за предотвратяване и спиране на терористичните актове, извършвани конкретно" и от други екстремистки групировки, свързани с терористичната мрежа Ал Каида.

Съветът за сигурност определи ИД като "безпрецедентна световна заплаха за международния мир и сигурност" и изрази решимостта си да "се бори с всички средства срещу тази заплаха".

Резолюцията не се позовава изрично на Глава седма от Устава на ООН и следователно не разрешава автоматично използване на военна сила срещу джихадистката групировка.

Тя обаче дава политическа подкрепа на кампанията срещу ИД в Сирия и Ирак. Резолюцията осъжда атентатите в Париж, но и атаките, извършени от джихадистката групировка от началото на октомври - в Сус, Тунис, Анкара, Бейрут и взривяването на руския пътнически самолет над Египет.

Тя бе гласувана на фона на атаката срещу хотел в столицата на Мали Бамако, при която бяха убити най-малко 27 души. Отговорност за това нападение пое джихадистката групировка Ал Мурабитун, свързана с Ал Каида и базирана в северната част на страната.

Русия внесе в сряда нова версия на своя проект за резолюция, който бе представен от президента Владимир Путин през септември, но отхвърлен от западните държави.

Той предвижда по-конкретно режимът на сирийския президент Башар ал Асад да бъде включен в борбата срещу екстремистките групировки - условие, което западните сили обаче не приемат.

За разглеждане в Съвета за сигурност на ООН е внесен още един проект за резолюция - за борба срещу нигерийската ислямистка групировка Боко Харам. Той бе изготвен от трите африкански страни в 15-членния съвет - Нигерия, Чад и Ангола.

#Съветът за сигурност #ООН #"Ислямска държава"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници