ООН: Най-малко 27 заложници са убити от нападателите на хотела в Мали

ООН: Най-малко 27 заложници са убити от нападателите на хотела в Мали
A A+ A++ A

Нападателите на хотела в Мали вече не държат заложници, съобщиха властите в страната, цитирани от Би Би Си.

В сградата първоначално са открити телата на 18 души, съобщава АФП. Според източници от ООН обаче най-малко 27 души са загинали при нападението. По време на атаката в сградата е имало над 170 души, голяма част от които чужденци.

Засега е потвърдено, че един от загиналите е белгийски гражданин, държавен служител, който е бил в Мали за конференция.

Бившата френска колония се бори с ислямистки бунтовници на своя територия от няколко години. За сега групировката „Ал Мурабитун“, свързана с „Ал Кайда“ е поела отговорност за нападението.

Северната част на страната е под контрола на бунтовниците туарег и джихадистки групировки, свързани с „Ал кайда“ в средата на 2012 г., преди те да бъдат победени при водена от Франция операция през 2013 г.

Според източниците претърсването на хотела продължава и в момента.

Съобщава се за двама убити нападатели.

Освен малийските войски, в операцията по спасяването на заложниците са участвали и френски и американски части.

Операцията срещу терористите продължава.

Предполагаемите джихадисти държаха в плен 170 души в продължение на часове. Според разкази на някои от освободените нападателите са говорели английски и са освобождавали тези от заложниците, които са можели да изрецитират няколко строфи от корана.

Нападателите пристигнали на мястото с автомобил с фалшиви дипломатически знаци. Започнали да стрелят по гостите и персонала още във фоайето на хотела. След това тръгнали по етажите и претърсвали стая по стая за заложници.

Минути по-късно хотелът вече бил обграден от полицаи и войници. Входовете са блокирани. А тежко въоръжени служители на реда започват да търсят терористите в сградата.

Още в първите часове на кризата, Франция обеща, че ще се ангажира със спасителната операция в бившата си колония.

След няколко часа в хотела пристигна екип френски командоси. Франция води операции в Мали от повече от две години. В страната има 3000 войници, които се борят с терористите.

Противоречиви са данните дали в сградата все още има заложници. Ръководството на  хотела каза, че вътре остават блокирани над 120 души. Министър от правителството на Мали обаче обяви, че в хотела вече няма хора в плен. Смята се, че терористите са се барикадирали на седмия етаж.

В Мали има и българи. Четирима медици работят в Бамако. Те обаче не са били в нападнатия хотелсъобщи Нова тв.

#заложници #Мали #убити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници