Бизнесът е песимист за инвестициите - очаква спад с над 32%

Бизнесът е песимист за инвестициите - очаква спад с над 32%
A A+ A++ A


Драстичен спад на направените инвестиции очакват българските предприемачи за тази година. Според техните оценки те ще бъдат с 32.6% по-малко в сравнение с предходната 2014 година. Данните са от инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, проведена сред промишлените предприятия през октомври 2015 г.

Най-много са инвестициите в два сектора - енергетика и водни услуги - общо 33.7%. Следват ги отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление - 31.9%, и отраслите, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки - 20.4%.

Песимистични остават прогнозите за инвестициите в промишлеността през 2016 г. - участниците в анкетата очакват те да намалеят с 2.4% спрямо 2015 г. А около 36% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година. В структурата по основни производствени групировки енергетичните и свързаните с водата отрасли отново формират най-голям относителен дял - 39.4%. След тях се подреждат отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, и тези, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки - съответно с 32.4 и 15.7%.

През 2016 г. с най-голям дял се очаква да бъдат инвестициите за заместване на износеното оборудване - 29.3% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността. На второ място с 29.1% дял са предвидените инвестиции за увеличаване на производствения капацитет. Значително по-малко са инвестираните средства за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - 24.2%, още по-малко са заделените капитали за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - със 17.4%.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници