Учени откриха най-далечния обект в Слънчевата система

Учени откриха най-далечния обект в Слънчевата система
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Астрономи са идентифицирали най-далечния открит досега обект в Слънчевата система, пише BBC News.

Наблюдения с японския телескоп “Субару” разкриват, че тялото, което вероятно се състои от лед, се намира на 15.5 милиарда километра от Слънцето - около три пъти по-далече от Плутон. Учените посочват, че според първоначалните изследвания обектът, именуван V774104, е с диаметър между 500 и 1000 километра. За са се научи повече за формата и орбитата му, са необходими продължителни наблюдения.

Екипът зад откритието е ръководен от Скот Шепърд от научната институция “Карнеги” и Чад Труджило от обсерваторията “Джемини” в Хавай. И двамата са специалисти в областта на идентифициране на тела в покрайнините на Слънчевата система.

Смятаният досега за най-далечен обект беше планетата-джудже Ерида, която заедно с луната си Дисномия се движи на между 5.7 и 14.6 милиарда километра от Слънцето.

За сравнение, Земята се намира на 149 милиона километра от Слънцето, а дори най-отдалечената основна планета - Нептун, изглежда близка, намирайки се 4.5 милиарда километра от звездата-майка. Роботизираната сонда Voyager 1 пък е изминала 20 милиарда километра от изстрелването си в Космоса.

Големият въпрос е дали V774104 се придвижва навътре като Ерида, или навън от сегашното си местоположение като транснептуновия обект Седна. Изследвания на орбитите на двете тела показват, че те ще се отдалечат още повече към дълбокия Космос - със съответно 66 милиарда и 140 милиарда километра.

 

#обект #Слънчева система #Слънцето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници