Най-отровните змии гостуват на Природонаучния музей в Пловдив

Най-отровните змии гостуват на Природонаучния музей в Пловдив
Континентален тайпан
A A+ A++ A

След две години ремонт и два милиона лева инвестиции в Пловдив отново отваря врати за посетители Природонаучният музей, предаде БГНЕС. Акцент в експозициите на музея е гостуващата колекция от най-отровните змии на света на Тракийско херпетологично дружество. 

До пълното му обновяване има още месеци, готови за експлоатация вече са планетариумът, сладководният и морски аквариум и терариумът. Средствата за ремонта са от общинския музей.

В момента на музея гостува временна изложба - колекция от най-отровните змии на света на Тракийско херпетологично дружество. Сред тях е и номер едно от най-опасните змии - Континентален тайпан. Може да се види за пръв път у нас и прословутото чудовище от Гила - Аризонски отровен гущер. Над 200 вида сладководни и морски риби плуват в аквариумите, вградени в имитация на пещера. Предстои оформянето и на залата на пеперудите, която ще бъде в купола на сградата.

След ремонта без промяна е само фасадата на сградата. Строена в началото на ХХ век, тя е подслонявала общинската управа на Пловдив. В основата на сбирката на Природонаучния музей, открит през 1955 година, е уникалната колекция на Френския колеж "Св. Аугустин" в Пловдив. На цял етаж са били разположени препарирани животни и птици, фосили, минерали. Точно от ония времена идва и един от най-впечатляващите експонати в Природонаучния музей открай време - огромната препарирана анаконда, увита около дърво от тавана до пода.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници