Българско училище отвори врати в Тирана

Българско училище отвори врати в Тирана
A A+ A++ A

Учебници и тетрадки за 5126 лв. даряват на новооснованото българско училище „Христо Ботев” в Тирана /Албания/ издателството „Булвест 2000” и Националният исторически музей, съобщиха от НИМ.
 
30 първокласници, деца на албански българи, ще започнат обучението си на литературен български език.

Българите в Албания, по различни данни, са между 100 и 120 хиляди и населяват десетки села в Източна Албания – в областите Мала Преспа, Голо бърдо и Гора. По пътя на икономическата емиграция, те постепенно са населили и цели квартали в големите градове на Албания – Тирана, Дуръс, Елбасан, Корча, Кукеш и др. Част от тях са християни, други - мюсюлмани. Над 2000 души имат българско гражданство, а десетки от тях вече живеят в България.

Българите в Албания имат няколко организации, създадени на териториален принцип. Най-активно е Дружеството на българите - „Просперитет за Голо бърдо”, ръководено от бизнесмена Хаджи Пируши, който е създателят на училище „Христо Ботев”. Преди месец Хаджи Пируши започна строителството и на български християнски храм в най-голямото българско село в областта Голо Бърдо – Стеблево.

#Тирана #Албания #общност #училище #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници