Камерън: Руският самолет е свален с експлозив

Камерън: Руският самолет е свален с експлозив
A A+ A++ A

Катастрофата с руския самолет на Синайския полуостров е резултат от бомбен атентат - това е твърдото заключение на британски експерти четири дни след трагедията. Позицията има официален характер, доколкото е разпространена в изявление от кабинета на премиера Дейвид Камерън.

"Макар разследването все още да продължава, не можем категорично да каем защо се е разбил руският самолет. Но с излизането на бял свят на нова и нова информация, започваме да смятаме, че причината изглежда е експлозивно устройство", се казва в изявлението.

Британското правителство е решило полетите, които напускат курорта Шарм ел Шейх в сряда вечер, да бъдат забавени, за да се остави време на британски авиационни специалисти, потеглили натам, да направят оценка на сигурността на летището, е посочено още там.

Днес няма повече полети от Великобритания до египетския курорт. За подготвящите се да пътуват е отправена препоръка първо да се свържат с авиокомпанията или туроператора си.

В Шарм ел Шейх са изпратени допълнително служители на консулската служба, за да помогнат на британските туристи. Лондон не променя оценката си за пътуващите към района.

По-рано днес свързана с ИДИЛ терористична група отново пое отговорност за атентата.

Групата „Вилает Синай“ в аудиообръщение обяви, че е отговорна за атентата, като датата била избрана по повод годишнината от присъединяването й към „Ислямска държава“, предаде руската служба на Би Би Си. 

Също в руски медии бяха цитирани египетски разследващи, според които взривен двигател е причина за падането на руския самолет. Причината за взрива предстои да бъде уточнена.

Съобщено бе също, че американски спътник е регистрирал в момента на падането източник на топлинен сигнал, който би могъл да е взривяването на самолета или на двигателя му.

 

#руския самолет #бомбен атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино