Светът на ръба на шоколадова криза

Светът на ръба на шоколадова криза
Основните райони, в които се произвежда какао, са заплашени от климатични промени, политическа нестабилност, вредители и болести. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Светът е на ръба на шоколадова криза заради нестабилността на областите, в които се отглежда суровината за производството на шоколад – какао.

За да се отговори на търсенето от Китай и другите бурно развиващи се икономики, производството на какао трябва да се увеличи с близо една четвърт до 2020 г., прогнозира проф. Дейвид Гест от факултета по земеделие и околна среда на университета в Сидни, цитиран от БГНЕС.

Освен това районите за отглеждане на какао се намират в едни от най-неразвитите и нестабилни части на света и земеделците трябва да отговорят на сериозни предизвикателства, за да увеличат производството си.

Основните райони, в които се произвежда какао, са Западна Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия и Тихоокеанският регион. Всички те са заплашени от климатични промени, политическа нестабилност, вредители и болести.

„Намираме се в положение, в което производителите на шоколад са притеснени от нарастващото търсене, тъй като е налице бързо увеличаване на консумацията на шоколад в развиващите се икономики, съчетано с нестабилност в районите за отглеждане на какао“, отбелязва експертът, който в четвъртък ще изнесе лекция на тема „Шоколадовата криза“.

Освен че е много вкусен, черният шоколад има благотворно въздействие върху здравето.

Доказано е, че той понижава кръвното налягане и увеличава психологическото щастие.

#шоколад #какао #Африка #Южна Америка #Азия #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници