Горанов отказва гаранция за заем на БЕХ: Да спрат да трупат загуби

Горанов отказва гаранция за заем на БЕХ: Да спрат да трупат загуби
A A+ A++ A

Министърът на финансовите Владислав Горанов не е съгласен да даде държавна гаранция за заема, който Българският енергиен холдинг търси, за да покрие задълженията си към американските централи.

"Докато енергетиката трупа загуби, не съм склонен да заложа данъците на гражданите срещу неблагополучията там", аргументира позицията си Горанов пред журналисти.

БЕХ обяви в началото на септември две процедури за кредит – за синдикиран заем за 650 млн. евро и за консултант, който да помогне за емитирането на облигационен заем за същото сума, като осигури мостово финансиране, което ще бъде върнато след набирането на капитала от емисията.

Сумата е нужна за погасяване на задълженията на НЕК за над 900 млн. лв. към "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", за да влезе в сила от 1 декември намалената цена по дългосрочните договори за изкупуване на произведената от тях електроенергия.

До изтичането на крайния срок за оферти - 26 октомври, единственият кандидат да отпусне синдикиран заем не внесе оферта, а от 12 финансови групи с интерес да емитират облигациите само две са внесли предложения в БЕХ, но с условия да получат държавна гаранция за кредита, тъй като финансовото състояние на БЕХ е лошо.

Сега след отказа на Горанов да даде гаранция остава открит въпросът как НЕК ще изпълни постигнатия в споразуменията с двете американски централи ангажимент до изчисти всички свои дългове до края на ноември, за да се ползва от намалената цена за разполагаемост на двете мощности.

#Владислав Горанов #Българският енергиен холдинг #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници