Референдумът е безспорен успех, а хакерските атаки - нов „Костинброд”, обяви президентът

Референдумът е безспорен успех, а хакерските атаки - нов „Костинброд”, обяви президентът
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че референдумът е безспорен успех. По думите му, ако сега управляващите пренебрегнат резултатите от допитването, ще направят голяма политическа грешка.

"Неуредиците в нощта на изборите и последващите дни показаха колко ще облекчим процеса, ако дадем възможност на българите да гласуват електронно. Народът се произнесе, сега предстои и народните представители да вземат своите отговорни решения. Надявам се те да уважат гласа на 1,8 милиона българи. Не очаквам в парламента да се губи излишно време", каза президентът на брифинг по повод окончателните резултати от провелия се на 25 октомври, заедно с местните избори, национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път, предаде БГНЕС.

Плевнелиев посочи, че за него хакерските атаки в деня на изборите са нов "Костинброд".

"Сезирал съм ДАНС като държавен глава и очаквам обяснение, за мен тези хакерски атаки не са случайни, за мен това е нов „Костинброд”. Те целят да подхранят съмненията на гражданите, че електронното гласуване не би следвало да е честно, няма как да успее. След като един или друг сайт може да бъдат атакувани, как може да успее едно електронно гласуване. Трябва да се отговори кой инициира тези хакерски атаки, кой плати за тях, кой от ЦИК даде инструкции да не се дават бюлетини", отбеляза президентът.

"Българите гласуваха масово в неделя, те показаха, че гражданското общество не просто го има, а е и изпреварило тези, които не толкова заслужено се обявяват за част от политическия елит", заяви Плевнелиев.

Той коментира, че гражданите искат да бъдат активни участници във вземането на решения в държавата.

"Не може да има друг прочит на проведения референдум", категоричен бе президентът.

#Росен Плевнелиев #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници