„Ню Йорк таймс“: Ако падне Асад, печели "Ислямска държава"

„Ню Йорк таймс“: Ако падне Асад, печели "Ислямска държава"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Свалянето на сирийския президент Башар Асад би довело до катастрофални последици, коментира „Ню Йорк таймс“ в статия за американската стратегия в Близкия изток.

Според публикацията, това би довело до конфликт с Русия и Иран, които оказват военна помощ на сирийското правителство. Това също би било от полза за терористичната организация „Ислямска държава“ и би предизвикало още по-големи кръвопролития.

Белият дом се отнася скептично към подобни планове, предлагани от отделни представители на Конгреса, както и към плана за въвеждане на зона без полети над Сирия.

Вместо да представят такива идеи, конгресмените би трябвало да се загрижат за съвсем друг проблем: това е липсата на каквато и да е правна основа за военната кампания, която тече вече над година и включва както въздушни удари, така и подкрепа за определени групи бунтовници.

„С редки изключения законодателите изглеждат напълно равнодушни, че позволяват на президента да започне война без формалното разрешение на Конгреса", се казва в анализа.

В същото време министърът на отбраната Аштън Картър заяви обяви в Сената плана „трите Р“, който предвижда изтласкването на „Ислямска държава“ от Рака и Рамади, а също операциите за обезвреждане на лидерите на джихадистката групировка. Във връзка с този план се обсъжда изпращането в Сирия на американски сухопътни войски.

„Чрез постепенното увеличаване на своята военна роля в мащабния и сложен конфликт САЩ се въвличат в нова близкоизточна война“, констатира изданието.

Източник: БГНЕС

#Асад #"Ислямска държава" #Сирия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници