БАН организира конференция за богомислството

БАН организира конференция за богомислството
Поп Богомил на Дечко Узунов Снимка: artgallerystz.com
A A+ A++ A

На 31 октомври 2015 г. от 10.00 до 15.00 ч. в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН ще се проведе II-ра Научна конференция „Ролята на българите в световната история“ на тема „Богомилството – резултат от Христовото учение и проявление на Балканите от 1 до 10 век.“ Организатор на събитието е Културно–просветен център „НАЧАЛО“. Съорганизатори са БАН и АНДАРИ.

Конференцията е посветена на 1 150 г. от официално приетата дата на покръстване на българите през 865 г. и се провежда в навечерието на Деня на Народния будител. Целта на конференцията е да обедини познанията на специалистите от различните исторически периоди и да покаже взаимовръзките и нишката в духовното и културно развитие на Балканските народи. Участници  ще бъдат д-р Весела Трайкова, гл. ас. в Институт за исторически изследвания към БАН; Йордан Табов, проф. д.н. към БАН, Петко Атанасов, изследовател и публицист; акад. Йордан Иванов и Анна Зографова, член-кореспондент на МАБИК; Христо Прусоров, Гергана Шишиньова, изследователи на българското християнство и разпространението му в Европа; Йордан Йорданов, Културно-просветен център „НАЧАЛО“, изследовател, общественик, писател и лектор по въпросите на българската култура и история.

По време на конференцията ще бъдат изнесени исторически доклади, които ще обхванат целия период на християнизиране на Балканите, проследени по етапи. Най-голямо внимание ще се обърне на периодите на ранното християнство; приемането му за официална религия в Римската империя; дейността на св. братя Кирил и Методий и учениците им; българското покръстване през 865 г. и дейността на цар Симеон, и синовете му за създаване на българските книжовни школи и разпространението на просветителското им дело на Балканите и в Европа.

Входът е свободен.

#БАН #конференция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници