Унгария: ЕС трябва да спре да затваря очите си за Гърция

Унгария: ЕС трябва да спре да затваря очите си за Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Европейският съюз трябва да последва примера на Унгария по отношение на мигрантската криза и да защити собствените си граници.''

Този призив отправи унгарският министър на външните работи Петер Сийярто пред телевизия М1 и Радио Кошут.

"Гърция не успя да защити границите си. Но, има нещо много по-интересно и това е фактът, че ЕС въобще не обсъжда предприемането на каквито и да са мерки срещу властите в Атина поради тяхното нарушаване на споразуменията", каза още Сийярто.

Според него без ефективна защита на границите не е възможно да има "добри преговори нито за ресурсите, нито за страните, през които минават мигрантите.''

''Гърция се намира в тежка криза и трябва да й се помогне, но на практика, не само на думи,'' каза още унгарският дипломат. Сийярто призна, че не е имал никакви особени надежди за срещата в неделя в Брюксел за мигрантския проблем, защото решенията от тази среща нямат задължителен характер.

Унгарският министър предупреди преди няколко дни, че безвизовият Шенгенски режим може да бъде унищожен и да изчезне, ако ЕС не се справи със защитата на външните си граници, което пък от своя страна може да има катастрофални последствия за икономиката. Тази сутрин вътрешното министерство в Загреб съобщи, че от началото на мигрантската криза преди два месеца от Сърбия в Хърватия са пристигнали 263 407 души. В съседна Словения само за 11 дни от Хърватия са пристигнали 83 600 души, съобщиха властите в Загреб.


#Унгария #Гърция #ЕС #Шенген #граница #криза #бежанци #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници