ГЕРБ иска промяна на Конституцията за депутатския имунитет

ГЕРБ иска промяна на Конституцията за депутатския имунитет
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да инициира изменение в Конституцията за промяна статута на депутатския имунитет.

"В последните дни българската общественост е скандализирана от брутални прояви на народни представители, които скандализират обществото, злоупотребявайки със статута си на народни представители", каза по време на извънреден брифинг председателят на НС Цецка Цачева, цитирана от "Фокус".

ПП ГЕРБ осъди по категоричен начин поведението на Сидеров.

Цачева обясни, че изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение народните представители от ГЕРБ да инициират изменение на Конституцията за отпадане на чл. 70 от нея.

"НС има искане от главния прокурор за даване разрешение за наказателно производство срещу народни представители, но при сега действащият ред приемаме, че хипотезата е тромава и в никакъв случай не отговаря на обществените настроения. Още в утрешния ден започваме консултации с останалите парламентарно представени партии. Надяваме се да получим подкрепа, за да уредим института на имунитета в НС", каза още Цецка Цачева.

Чл. 70 на Конституцията гласи: 

(1) (Предишен текст на чл. 70, изм. - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателя на Народното събрание.

(2) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител. 

#Конституция #ГЕРБ #депутатски имунитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници