Йон Илиеску ще отговаря за престъпления срещу човечеството

Йон Илиеску ще отговаря за престъпления срещу човечеството
A A+ A++ A

Заради потушаване на безредици, при които загинаха манифестиращи, бившият президент Йон Илиеску ще отговаря за престъпления срещу човечеството, съобщи АФП. В Румъния започва разследване на потушаването на миньорския бунт през 1990 година.

„Илиеску бе информиран, че срещу него започва съдебно производство“, обяви говорител на прокуратурата.

Трагичните събития започнаха през април 1990 година, когато предизборна манифестация Национал-церенистската партия / НЦП/ се превърна в безсрочен митинг. Той продължи и след изборите през май, спечелени от Фронта за национално спасение /ФНС/ начело с Илиеску.

В продължение на 3 месеца центърът на столицата бе блокиран от демонстрантите, които ден и нощ протестираха срещу завръщането на „бившите комунисти“ на власт. Те бяха блокирали движението и бяха издигнаха барикади. На 13 юни силите на реда се опитаха да ги изтласкат от площада, но в резултат избухнаха ожесточени сблъсъци.

Манифестантите атакуваха сградата на МВР, държавата сигурност, телевизията и други държавни учреждения. Тогава по призива на Илиеску в столицата дойдоха около 10 000 миньори от въгледобивния район Валя Жиулуй, които заедно с полицията и военните части разгониха участниците в масовите безредици.

При стълкновенията бяха убити 6 души. Миньорите разгромиха централите на опозиционните партии и движения, които бяха организирали протестите. Илиеску публично подкрепи миньорите и им благодари за „възстановяване на демокрацията“.

След като той напусна поста, опозиционни лидери поискаха да му бъде снета неприкосновеността и да бъде съден. През 2005 г. срещу него бяха предявени обвинения заради потушаването на бунтовете, но без резултат.

Илиеску бе президент през 1990-1996 и 2000 – 2004 години.

#Йон Илиеску #миньори #съдебно производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници