Мексикански художници с изложба "Деня на мъртвите"

Мексикански художници с изложба "Деня на мъртвите"
Снимка: thesalsacollective.wordpress.com
A A+ A++ A

АРХИВО ГРАФИКО, Мексико, представя проекта "Деня на мъртвите" с участието на 19 художници на 21 октомври, сряда, от 17 в галерия за съвременни арт проекти Леседра.

На изложбата ще присъстват художниците Сара Вайсбурд, Мириам Либхабер и Густаво Оливарес.

Очакват ви изненади и особен вид подаръци, приготвени за вас от същите тези художници

 Денят на мъртвите

Този ден има дълга история от преди повече от 2500 години и е честван традиционно в 9-ти месец на ацтеките /сегашният месец август/.

В днешно време Денят на мъртвите е на 1 и 2 ноември и е смесица от традицията на коренното население и католическата религия, привнесена от Испания.

В повечето райони на Мексико 1 ноември е посветен на децата и бебетата, докато починалите възрастни се почитат на 2 ноември.

1 ноември е денят на малките ангели, а 2 ноември е денят на мъртвите.

Въпреки че ритуалът се слива с католическата религия, той все още поддържа основните принципи на ритуала на ацтеките, използвайки например черепите. Ацтеките пазят черепите като трофеи и ги показват по време на ритуала. Черепите символизират смъртта, но са и символ на прераждането.

За разлика от испанците, за които смъртта е краят, местните индианци приемат смъртта като продължение на живота. Вместо да се страхуват от смъртта, те считат, че животът е само един сън и в смъртта се събуждат.

В днешно време се използват дървени маски на черепи наричани КАЛАКАС и с тях се танцува в памет на мъртвите. Захарни черепи се раздават като сладкиши на близки, приятели и познати.

#Мексико

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници