Новите коли на Tesla Motors могат да се престрояват сами в пътните ленти

Новите коли на Tesla Motors могат да се престрояват сами в пътните ленти
Снимка: Getty Images
A A+ A++ A

Производителят на електрически автомобили Tesla Motors се надява да надмине съперниците си с нова автопилотна система, която позволява на колите сами да се престрояват в друга лента, пише The Guardian.

Подобно на полуавтоматичните системи на компании като Mercedes, Audi и Volvo, технологията на Tesla държи автомобила в лентата му и спазва определено разстояние от колата отпред както на магистрали, така и по градски улици.

Системата дори е в състояние да намери паркомясто и да паркира паралелно и използва камери и сензори, за да предупреждава шофьорите за риск от страничен удар. Експерти посочват, че възможността за смяна на лентата се предлага за пръв път.

 Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъкс посочва, че системата постоянно ще събира данни от водачите, за да се усъвършенства. Тя ще записва, например, колко бързо и в същото време безопасно водачът може да премине по определен завой или къде има “стоп” знаци.

“Смятам, че това ще бъде удоволетворяващо изживяване за хората”, казва Мъск. “То драстично ще промени визията им за бъдещето”.

Мъск предупреждава обаче, че шофьорите трябва да държат здраво волана и че автопилотната система ще им го напомня. Водачите, а не Tesla, ще носят отговорност в случай на инцидент, изтъква Мъск. По думите му от техническа гледна точка напълно автономните автомобили ще станат реалност след най-малко три години, въпреки че вероятно ще е необходимо повече време, за да бъдат разрешени от регулаторите. 

#коли #технология #Мъск #водачи #отговорност #Tesla Motors

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти