Калфин: Промените в пенсионната система ще имат еднократен ефект

Калфин: Промените в пенсионната система ще имат еднократен ефект
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има идея и нагласа да се отпуснат коледните добавки към пенсиите. Това заяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС.

Калфин поясни, че в началото на ноември ще стане ясно дали ще има и колко ще бъдат добавките.

„Следим състоянието на държавния бюджет. Има един несигурен компонент, който е свързан разходи, свързани с приключване на европейски проекти.Има няколко големи програми, в които зависи дали ще бъдат приключени, или не големи проекти до края на годината и това ще определи дали ще е необходимо допълнително бюджетно финансиране. В началото на ноември ще може да кажем колко средства ще може да разпределим и по какъв начин”, каза още по темата Ивайло Калфин.

Той коментира и проекта на бюджет за 2016 г. за държавното обществено осигуряване (ДОО), чиято стойност се предвижда да бъде 10 млрд. лв. и 46 млн. лв. Според Калфин промените в пенсионната система ще имат еднократен ефект върху бюджета на ДОО за 2016 година.

„Работата по проектобюджета се провежда от няколко месеца. Тя се провежда на основата на тригодишната прогноза с макроикономически показатели и показателите, които имат отношение към този бюджет. Промените в законодателството също са отразени. Някои от текстовете от промените в пенсионната система през следващата година ще започнат да влизат плавно”, съобщи министърът на труда.

С по два месеца се увеличава стажът на трета категория, за мъжете съответно – 38 години и 2 месеца, за жените – 35 години и 2 месеца. Възрастта за трета категория труд става 63 години и 10 месеца – за мъжете, а за жените - 60 години и 10 месеца.

Следващата година се предвижда и увеличение на възрастта за първа и втора категория. Жените първа категория ще се пенсионират през 2016 година при навършване на 48 години, мъжете на 52 години и 10 месеца. Това е увеличение с 4 месеца за жени, работещи първа категория и два месеца за мъже, работещи първа категория. Съответно втора категория – за жените 53 години, а за мъжете – 57 години и 10 месеца.

От следващата година служителите в сектор сигурност също имат възраст за пенсиониране – 52 години и 10 месеца. Другата промяна, която също е отразена в проектозакона е това, че ще се даде възможност за по-ранно пенсиониране.

От следващата година влиза в сила текста, с който при навършен стаж и недостигаща една година възраст, гражданите ще могат да се пенсионират със съответното намаление на пенсията с 0,4% месечно.

„ Междувременно вече проработи и разпоредбата, свързана с възможността за прехвърляне на партиди от частните фондове в НОИ на хора, които са излезли вече в пенсия с натрупани сметки в универсални осигурителни фондове. Те нямат достъп до тях докато не достигнат обща възраст за пенсия и съответно получават по-ниска пенсия от НОИ, при прехвърляне в НОИ те ще получават пълната си пенсия“, посочи още Калфин


#Ивайло Калфин #пенсионно осигуряване #закон #промени #категория #ефект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници