Атанас Мерджанов: БСП ще изненада недоброжелателите си на изборите

Атанас Мерджанов: БСП ще изненада недоброжелателите си на изборите
Атанас Мерджанов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Г-н Мерджанов, хващам ви на път, вероятно по изборни дела. Неотдавна заявихте, че ще се борите за победа навсякъде. Още ли сте такъв оптимист, въпреки рапространеното мнение, че БСП ще загуби изборите и ще отстъпи дори мястото на втора политическа сила на ДПС?

Свикнали сме вече с подобни "прогнози". Въпросът е изборите на 25 октомври да бъдат силно опровергаващи тези твърдения, най-вече като политическо поведение от наша страна, в което аз не се съмнявам. БСП очевидно има доста недоброжелатели в редица политически среди и различни корпоративни интереси, на които пречи. Вероятно от тези среди тъкмо идва твърдението, че, виждате ли, БСП масово ще загуби. Тъкмо напротив, аз смятам, че БСП ще запази по категоричен начин своите позиции в местната власт, дори в много случаи ще разшири своето влияние. Основание за това ми дават срещите с хората, убедителното представяне в дебатите на нашите кандидати. В по-голямата си част кандидатите на ГЕРБ, на водещата политическа сила, практически не участват, отсъстват, вероятно се страхуват от повдигнатите въпроси и от липсата на конкретни решения, които би трябвало да посочат. Кандидатите на ГЕРБ до голяма степен страдат от липсата на легитимност, на конкретни решения за справяне със ситуацията и с проблемите, от това, че тяхната предизборна програма за тези избори се появи много късно, ако въобще я има. А мото им "Видими резултати" някак не отива на липсата на инвестиции, огромната безработица и проблемите в такива тежки социални сфери, каквито са здравеопазването и образованието, невидими като че ли само за техните очи. След като и на вас ви е направило впечатление отсъствието на техните кандидати на дебатите по националните телевизии, пък и на регионално равнище, това означава, че ГЕРБ са си представяли служебна победа, имайки предвид доминиращото им присъствие в централната изпълнителна власт.

Демократични ли ще са, според вас, предстоящите избори, след множеството разкрития за купен вот, за презаселили се квартали?

Самият факт, че ми задавате този въпрос означава, че има достатъчно съмнения в обществото за недемократичност и различни случаи на неспазване на закона. Получихме поредица от сигнали, които отправихме и в прокуратурата, изобилстват сигнали и в общинските избирателни комисии, и в Централната избирателна комисия, за купен вот, за административен, а на моменти и за полицейски произвол, който се извършва от лица от изпълнителната власт към някои от нашите кандидати. Нашият кандидат в Долна Баня беше буквално заличен от участие в изборите. За каква демократичност може да става дума, след като са налице толкова груби проявления от страна на изпълнителната власт и на водещата политическа сила? Последното изследване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" категорично показва, че българските граждани силно се съмняват в демократичността на предстоящите избори.

Екзотика ли са случаите, при които кандидати за кметове и общински съветници са с осми клас и по няколко присъди в биографията си или това е тревожен сигнал за една опасна тенденция? Не доказва ли това, че трябва да се направят промени в изборното законодателство с изискване за образователен ценз и чисто съдебно минало.

Разбира се, това е тревожна тенденция, която започна не от БСП. И тъкмо БСП е политическата партия, която полага доста усилия за качествен подбор на хората в кандидатските листи. В 99% от нашите листи кандидатите ни са с висше образование, професионално подготвени хора, които разбират от администрация и това е едно от нещата, на които се крепят нашият оптимизъм и увереност за доброто ни представяне на предстоящите местни избори. Що се касае до конкретни законодателни инициативи, свързани с избирателните права на гражданите, като въвеждането на образователен ценз, въпросът е достатъчно широк и комплексен и трябва да се проведе загрижен и информиран дебат между всички политически сили. Не на последно място, това е и конституционен въпрос, така че ако има някакви конкретни предложения, те би трябвало да кореспондират с основния закон. Но всички намерения за промени трябва да бъдат предшествани от една много широка обществена дискусия.

На какво залага БСП в изборната битка?

БСП традиционно залага на коректност, честност, искрен диалог с избирателите, спазване на законите.

Как ще коментирате твърденията, че щяхте да имате по-големи шансове за успех, ако се бяхте явили с общи кандидати с други леви сили – например България 21 и АБВ?

Искам да ви коригирам, че нито България 21 се съпреживява като лява сила, още по-малко пък АБВ, които участват в тотално дясно правителство. Така че намирам такива твърдения за несъстоятелни.

Не заглъхна ли някак референдумът за промяна на изборните правила в общата суматоха около изборите? И няма ли да се окаже поредният провал на идеята за всенародно допитване?

Разбира се, че ще се окаже провал, но вината и отговорността за това падат преди всичко на държавния глава Росен Плевнелиев, който непременно настояваше тези местни избори да бъдат съчетани с референдума. Освен това, както виждаме, този въпрос – за електронното гласуване, съвсем не е най-същественият – да, той е важен от гледна точка на цялостното развитие на обществото и на държавата към един по-информиран процес. Но, според мен, имаше доста други значими въпроси, които крещящо се нуждаят от всенародно допитване.

Като член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред как смятате, какви са рисковете за България от бежанската криза, напрежението и прогнозите за политическа нестабилност в Турция и военните действия в Сирия?

Рискове за България винаги ще има, докато българските представители се държат неубедително. Напоследък министър-председателят направи сериозни посещения в Турция. Надявам се в едно коректно партньорство и сътрудничество с турската държава рисковете да бъдат минимизирани. В много голяма степен тук е от значение в каква кондиция са българското разузнаване и българските специални служби. Не случайно и вчера турският министър-председател подчерта важността на взаимодействието между разузнаванията. И тук искам да напомня, че представителите на десницата непрекъснато се грижеха през тези 25 години да бъдат обезсилвани българските специални служби и българското разузнаване. В този смисъл рисковете ми се струват далеч по-опасни. Иначе, за да бъдат предотвратявани рисковете, трябва целенасочена работа на всички държавни институции, финансова грижа за службите и, разбира се, законови гаранции за служителите, които работят в тях.

Как ще коментирате посещението на премиера Борисов вчера в Турция и изявлението му, че България ще подкрепи пред Съвета на Европа включването на Турция в 3-тия пакет на сигурните страни и отмяна на визовия режим за гражданите й, както и изграждането на зона за сигурност в Сирия. Последното не влиза ли в противоречие с интересите на САЩ и на Русия?

Това е въпрос, който би трябвало да бъде обсъден първо във вътрешен план, на национално равнище. Тъкмо затова ние настоявахме за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, защото включително и този въпрос трябваше да бъде обсъден между политическите сили и едва тогава министър-председателят да изрази българската позиция. Това не се случи, имахме категоричен отказ от страна на българския президент и в тази ситуация министър-председателят е длъжен да прояви инициатива. Дано тя да бъде справедливо претеглена и оценена и от останалите партньори в НАТО.

Вчера имаше размяна на реплики между руския външен министър Лавров и премиера Борисов заради изказване на българския министър-председател, че сме спряли руски енергийни проекти в интерес на САЩ. Как ще коментирате това?

Ще го коментирам като едно нескопосно проявление на Борисов да бъде арбитър спрямо големите политически сили или големите началници, както той обича да се изразява. Не можеш да предизвикваш по такъв арогантен начин велики сили. Тях може да ги предизвикваш с ум, с конкретни решения, които почиват на сложен възел от икономически, културно-политически и външно гарантиращи защити нашата държава. Такива за съжаление липсват в нашата дипломация. Все пак може да бъде поздравен министър-председателят за своеобразна смелост. Но не винаги такава смелост бива правилно разбирана и оценявана от големите играчи на геополитическата шахматна дъска.

Източник: iNews.bg

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"