Плевнелиев наложи вето на поправка в Закона за военното разузнаване

Плевнелиев наложи вето на поправка в Закона за военното разузнаване
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето и връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване.

Повод за ветото е, че с приети от депутатите промени се забрани ръководителят на службата да е цивилен, което означава, че настоящият шеф Йордан Бакалов трябва да освободи поста.

Военният министър отказа обаче да приеме оставката на Бакалов, очаквайки президентското решение, след като и реформаторите, и премиерът Борисов поискаха вето върху закона, макар той да бе приет и с гласовете на депутатите от ГЕРБ.

Досега дейността на Служба „Военна информация“ се уреждаше от два текста в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, припомня президентът. Действащият Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България е приет през 2009 г. от 40-ото Народно събрание и преценката за това дали длъжността може да се заеме от военнослужещ само с висше офицерско звание е оставена на Министерския съвет и на президента на Републиката.

През 2012 г. по предложение на Министерския съвет и с указ на президента длъжността директор на служба „Военна информация“ не е включена сред длъжностите, за които се изискват висши офицерски звания. Сега приетата разпоредба на чл. 24, ал. 3 от Закона за военното разузнаване предвижда, че директор на службата може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Президентът счита, че няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили. От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало Служба „Военна информация“ да изпълнява поставените й задачи.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #военно разузнаване #Йордан Бакалов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"