Бизнесът видя възможност за поевтиняване на тока за индустрията

Бизнесът видя възможност за поевтиняване на тока за индустрията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на електроенергията за индустрията може да се върне на равнището отпреди 1 август. Това заяви пред журналисти председателят на АИКБ Васил Велев след срещата на работодателските организации с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде 3e-news.net.

Днес в рамките на срещата Национално представените работодателски организации (НПРОвнесоха предложения в регулаторната комисия, обяви Велев. Той подчерта, че работодателите очакват от КЕВР отговор на внесените предложения. Работодателските организации ще изчакат предложенията на КЕВР и за промяна на законодателството за

свеждане на добавката „задължение към обществото“ до средноевропейската.

Намаляване на цената на природния газ, поемане от износа на ток на част от „такса задължение към обществото“, намаляване на изкупуваната електроенергия от фотоволтаиците и не на последно място – цената на електроенергията от американските централи са резервите, които работодателите за пореден път посочват.

„Резервите са в намаляване на цената на природния газ. Резервите са във включване на износа на ток в поемане на част от таксата „задължение към обществото“. Не в размер на 38 лв.за Мвтч, но в размер от порядъка на 5-6 лв. На Мвтч“, каза Васил Велев. Едно от предложенията на работодателските организации е

промяна на метода на ценообразуване.

Искането бе поставено още през лятото, но на този етап то не е обсъждано в общественото пространство. В обяснение на това какво предлагат председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че искат „това да не е разходно покривен метод на ценообразуване. Има европейски бенч марк по различните позиции, който може да бъде ползван. Не може в бедна България, където разходите са за издръжка много по-ниски да имаме много по-високи средни разходи и по-високи цени по различните съставляващи. При нас как се процедира? Компаниите казват имаме такива разходи и КЕВР определя такива цени, за да покрие тези разходи. Принципа не трябва да бъде разходно покривен, а да се изхожда от определени средни цени за този вид дейности сходни за ЕС“.

Протестите и искането на оставката на председателя на КЕВР засега се отлагагат. От думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев стана ясно, че отлагането ще е дотогава докато не се види има ли възможност за корекции.

„През годините се е създал и се извършва и в момента един узаконен грабеж. Защото всичко това е облечено със закони, на които господата от КЕВР чупят китки и казват: "ами ние сега нищо не може да направим, защото законът казва така". Но реално това е един узаконен грабеж и твърдо стоя зад думите си“, каза Домусчиев.

Повече по темата четете ТУК.

 

#ток #цени #работодатели #предложения #бизнес #Кирил Домусчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници