Реформаторите дадоха ход назад за съдебните такси

Реформаторите дадоха ход назад за съдебните такси
A A+ A++ A

Депутати от Реформаторския блок оттеглиха спорните си предложения за промени в Административнопроцесуалния кодекс. С това уважиха мнението на експерти, че с тях ще се попречи на гражданите да съдят властта.

Най-силни критики събра идеята за драстично повишаване на съдебните такси за обжалване пред Върховния административен съд - вместо сегашните 5 до 10 лева те да станат 250 лв. за граждани и 5000 лв. за фирми.

Според вносителите така съдът щял да се разтовари.

За да няма опасения за ограничаване на достъпа на гражданите до правосъдие, авторите на законопроекта се ангажират да намалят чувствително таксите спрямо първоначалния вариант. Щяло да има и други промени, но те нямало да са значителни, пише "Правен свят".

Вновителите ще трябва да претеглят отново аргументите си за всяка една от промените, които предлагат, поради негативния отзвук в общественото мнение. Сред оспорваните идеи са делата да се гледат само на една инстанция, доказателства са се събират само на първата инстанция, във ВАС да заседават еднолични състави, на отделенията му да се дават тълкувателни права, съдебни изпълнители да тълкуват мълчаливо съгласие и др.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници