Ядрен реактор в Украйна спря работа заради повреда

Ядрен реактор в Украйна спря работа заради повреда
Един от трите реактора на АЕЦ в град Южноукраинск край Миколаив е спрян след повреда в електроинсталацията. Снимка: panoramio.com
A A+ A++ A

Един от трите реактора на АЕЦ в град Южноукраинск край Миколаив (Южна Украйна) е спрян след повреда в електроинсталацията, засегнала трансформатора.

Това съобщиха от украинското Министерство на извънредните ситуации и увериха, че не е открито никакво изтичане на радиация, предаде АФП, цитирана от БНР.

Реакторът е изключен от националната електроснабдителна мрежа, уточниха от министерството.

„Повреда в основния трансформатор на реактор номер две е предизвикала прекъсване на кабел с високо напрежение, което е задействало аварийната система на реактора“, съобщава ведомството на сайта си в интернет.

Реакторът е разтоварен до минимална мощност и изключен от електропреносната система на Украйна (...). Радиационната обстановка и пожарната опасност в атомната централа са в границите на нормалното, твърдят от министерството.

Според ИТАР-ТАСС АЕЦ в Южноукраинск е в експлоатация от 80-те години, когато Украйна бе в състава на СССР.

Агенцията припомня най-голямата катастрофа в мирната атомна индустрия, станала на 26 април 1986 г. в Чернобилската атомна централа в Съветска Украйна, където един от реакторите експлодира по време на тест за сигурност.

#АЕЦ #ядрен реактор #авария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници