Ципрас спечели вота на доверие

Ципрас спечели вота на доверие
Алексис Ципрас Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вота на доверие в парламента и ще може да приложи пакета от реформи преди ключовия преглед на спасителния план, съобщи Дойче Веле.

Ципрас получи вота на доверие в 300-местния парламент рано в четвъртък с подкрепата на всички 155 членове на неговата партия СИРИЗА след тридневни дебати.

Премиерът обеща да повиши данъците, да приложи икономически реформи и да ореже пенсиите като част от спасителния пакет в размер на 86 000 милиарда евро, договорен през август с МВФ и ЕС. Около 25 милиарда евро от него са заделени за укрепване на капитала на банките.

Ципрас обеща да изведе зависимата от помощи страна от финансовата криза до 2019 година, смекчавайки наложените от кредиторите бюджетни ограничения с помощи за бедните.

Новото правителство очаква да бъде способно да излезе на облигационните пазари в началото на 2017 година.

В сряда френският президент Франсоа Оланд заяви, че Гърция и европейските й партньори трябва да започнат преговори, за да обсъдят как да намалят тежестта от гръцкия дълг.

В реч пред Европейския парламент Оланд заяви, че еврозоната е преодоляла разногласията относно това, как да облекчи финансовите проблеми на Гърция. „Сега искам да видя началото на преговорите за обслужването на дълга“, подчерта Оланд. 

#Гърция #Ципрас #Алексис Ципрас #Франсоа Оланд #Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници