БНБ изготви план за реформиране на надзора

БНБ изготви план за реформиране на надзора
A A+ A++ A

Управителният съвет на БНБ одобри План за реформиране и развитие на банковия надзор, съобщиха от там. Документът е подготвен на основата на оценките на МВФ, Световната банка и Сметната палата.

Сред слабостите на банковия надзор, установени от ръководството на централната банка, са:

- неадекватен управленски модел за упражняване на надзорните функции на БНБ;

- слабости във вътрешната организация;

- непълноти в нормативните актове, вътрешните правила и наръчниците;

- липса на институционална рамка за управление на кризи и преструктуриране на банки;

- недобра информационнотехнологична и комуникационна осигуреност на надзорната дейност;

- недостатъчна координация и обмен на информация с други институции. 

Тези изводи идват на фона на фалита на четвъртата по големина банка - КТБ, след което двама поредни ръководители на банковия надзор получиха обвинения от прокуратурата за престъпления по служба. Останалите членове на тогавашния управителен съвет на БНБ обясниха, че не са били запознати с проблемите в банката и не са разполагали с възможности за контрол.

Един от изводите сега потвърждава, че подуправителят, отговарящ за банковия надзор, има изключително широк кръг от права и отговорности, а остатналите членове на управителния съвет на БНБ нямат достатъчно надеждни канали за информация и механизми за контрол върху него. Това капсулира процеса на вземане на решения в надзорната дейност и я прави силно уязвима на външен натиск и влияние, констатира сегашното ръководство на БНБ.

Предвижда се в бъдеще управителният съвет на БНБ да одобрява вътрешните правила и наръчниците, регламентиращи надзорната дейност.

Всяко тримесечие управлението ще отчита пред ръководството на централната банка установените проблеми, предприетите мерки и промените в акционерната структура на банките. Веднъж годишно то ще преминава и одит за спазване на правилата за надзорна дейност.

Планът предвижда извън банковия надзор да се създаде дирекция "Преструктуриране на банки".

След кризата с КТБ е взето решение за подписване на меморандум за обмен на информация с ДАНС, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

#БНБ #МВФ #Световната банка #Сметната палата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници