Ердоган преговаря за имигрантите и сирийската криза в Брюксел

Ердоган преговаря за имигрантите и сирийската криза в Брюксел
A A+ A++ A

Кризата с имигрантите и борбата с екстремистите от "Ислямска държава" в Сирия са водещите теми в започващото днес посещение на турския президент Реджеп Таип Ердоган с голяма делегация в централата на Европейския съюз в Брюксел. 

Руските авиационни операции в Сирия може да докарат въоръжени бойни самолети на Москва на самата граница на страната от НАТО, предоставила база за предвожданите от САЩ удари.

Но в разговорите неизбежно ще попаднат замръзналите преговори по турската кандидатура за членство в ЕС, скандалите за корупция в турската администрация, преследването на медии и журналисти и прекратената през 2011г. визита на Ердоган като премиер.

В Брюксел едва ли ще постелят червен килим за лидер, когото на Запад смятат са все по-авторитарен след 13 години на власт, коментира "Ройтерс".

Турция обаче е важна за охраняване източните граници на ЕС и се очаква днес да бъде обсъден европейски план за съвместни гръцко-турски патрули в Егейско море, които да залавят и връщат в Турция нелегалните имигранти, както и за изграждането с пари на Европа на 6 нови лагера за общо 2 милиона бежанци и имигранти

Визитата идва в деликатен момент и за турската политика - след по-малко от месец (на 1 ноември) са вторите за тази година парламентарни избори, а в югоизточните райони отново бушува конфликтът с радикалните кюрди.

#Ердоган #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници