Иран предлага бартер газ срещу вода

Иран предлага бартер газ срещу вода
Момче върви под фонтан в парка Техеран (Vahid Salemi/Associated Press)
A A+ A++ A

Иранските власти планират да преодолеят остърия недостиг на вода в Техеран, като предложат бартер -  енергоносители срещу вода.

Намерението е да се  предложи газ срещу животворната течност от Таджикистан, Армения и Грузия. Депутатите от иранския парламент вече са изпратили за обсъждане проект в министерство на отбраната, Съвета за целесъобразност на страната и други правителствени органи, пише в. „Независимая газета“.

Експертите са на мнение, че проектът ще се реализира трудно и повече има декларативен характер, доколкото е огласен в навечерието на парламентарни избори в страната.

Недостигът на вода е един от най-големите проблеми на Иран. Преди няколко години Техеран, Кабул и Душанбе се договориха за създаването на съвместен водно-енергиен коридор, по който от Таджикистан през Афганистан до Иран ще бъде доставяна питейна вода, а в обратна посока ще тече петрол. Реализирането на проекта беше възпрепятствано от нестабилността и войната в Афганистан и - в не по-малка степен - от противопоставянето на САЩ на практика срещу всички планове на Техеран, които излизат извън границите на Иран.

Днес, след отменянето на редица санкции, Иран се върна към проекта и има намерение да купува вода от Таджикистан, в който се формират близо две трети от всички водни ресурси в Централна Азия.

Агенция Trend цитира думите на шефа на енергийната комисия в иранския парламент Али Марви, според които освен таджикския вариант Техеран разглежда възможността да използва вода от Каспийско море или от Оманския залив. „Експертите все още мислят кое предложение да изберат“, казал Марви.

Също така се разработва и проект за възраждане на пресъхващото езеро Урмия. За тази цел Техеран иска да внася вода от Армения и Грузия срещу природен газ в замяна. Идеята на Иран беше посрещната предпазливо от Тбилиси и Ереван, макар и да са заинтересовани от някои моменти в нея.

#газ #Иран #вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници