Брайвик не се призна за виновен

Брайвик не се призна за виновен
Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик пледира „невинен" по обвиненията, че е извършил „терористичен акт", убивайки 77 души при двойното нападение в Норвегия през юли 2011г. Снимка: dw.de
A A+ A++ A

Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик пледира „невинен" по обвиненията, че е извършил „терористичен акт", убивайки 77 души при двойното нападение в Норвегия през юли 2011г.

„Признавам извършването на тези деяния, но не и наказателната отговорност," заяви той пред съда, предаде АФП, цитирана от агенция „Фокус".

В понеделник, 16 април, в Осло започна съдебният процес срещу норвежеца.

След като в съдебната зала му свалиха белезниците, Брайвик приветства събралите се - роднини на жертвите, оцелели при нападенията и журналисти, с вдигната дясна ръка, свита в юмрук. Както обяснява той самият в своя манифест, това приветствие символизира "силата, честта и предизвикателството към марксистките тирани в Европа", предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Този поздрав бе направен от Брайвик и на последното предварително заседание през февруари, припомня ИТАР-ТАСС.

Облечен с тъмен костюм, бяла риза и жълтокафява вратовръзка, Брайвик се представи като "писател", вероятно имайки предвид своя манифест, и заяви пред съдиите: "Не признавам норвежкия съд".

#Андерш Брайвик #Брайвик #процес #Норвегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино