България и Турция с общи действия за борба с бежанския поток

България и Турция с общи действия за борба с бежанския поток
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турската помощ за контрол върху бежанския поток от Ирак и Сирия ще се засили. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев с турския премиер Ахмет Давутоглу.

Турция е част от решението на бежанската криза и българската делегация е благодарила за съдействието, което оказва южната ни съседка.

„Турция е основната врата и ние си даваме сметка за това. Министър председателят на Турция ме увери, че тяхната много висока степен на сътрудничество с българските власти е съзнателна и ще продължи да бъде задълбочавана”, заяви Росен Плевнелиев пред bTV.

„Това означава, че ние разработваме специални механизми, включително технологични, политически, регионални, с които да можем да подобрим охраната и да контрол внимателно потока през нашата граница”, допълни държавният глава.

 По-късно днес президентът ще се срещне и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. На нея президентът ще предложи кандидатура за нов генерален секретар. Страната ни ще настоява и новият генерален секретар да е жена и от Източна Европа.

#Турция #България #бежанци #мигранти #граници #контрол #Росен Плевнелиев #ООН #Ахмет Давтоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници