Ирина Бокова: Защитата на културното наследство е обща отговорност на международната общност

Ирина Бокова: Защитата на културното наследство е обща отговорност на международната общност
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Организираната престъпност, трафикът на културните ценности достигна рекордни данни. Терористичните групировки използват тези атаки, да сплашват населението и правителствата. В същото време, с тези действия те генерират доходи за своите групи.

„Терористите използват културата на предна линия в своите атаки - ние трябва да я поставим в сърцето на изграждането на мира. Безнаказаността за извършителите на такива атаки не е опция“. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

На 27 септември в седалището на ООН в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО заедно с министрите на външните работи на Йордания и Италия, президента на Интерпол и изпълнителния директор на Офиса на ООН против наркотици и престъпления откри нова международна инициатива, която цели укрепване на защитата на културното наследство и предотвратяване на международния трафик на културни ценности.

Коалицията "Да защитим културното наследство - императив за човечеството" бе лансирана с участието на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външните въпроси, министрите на външните работи и културата на Йордания, Италия, Гърция, Мали, Ирак, Кипър, Сърбия и други. Целта на тази програма е да работи за прилагането на приети резолюции и решения на Съвета за сигурност, общото събрание на ООН и други международни органи. „Културното наследство е отражение на човешката история. И защитата му е обща отговорност на международната общност“, заяви министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони. Според министъра на външните работи на Йордания, религиозното и културно наследство на Близкия изток, люлката на човешката цивилизация, принадлежи на всички.

Тази инициатива идва след вчерашната новина за предаване на обвинения в престъпление срещу културното наследство в Мали Ахмад Ал фаги Бахд на Международния наказателен съд. Той е обвинен за извършване на военно престъпление на целенасочено дирижиране на атаки срещу 10 исторически монумента в древния град Тимбукту. 

#Ирина Бокова #ООН #ЮНЕСКО #културно наследство #човечество #цивилизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници