Започна съдебният процес срещу Андерш Брайвик

Започна съдебният процес срещу Андерш Брайвик
На влизане в залата Андерш Брайвик отправи фашистки поздрав. Снимка: mirror.co.uk
A A+ A++ A

В норвежката столица Осло започна съдебният процес срещу крайно десния екстремист Андерш Брайвик, който уби 77 души при двойното нападение през юли миналата година

Съдия Венче Елизабет Арнтзен откри съдебното заседание, което се очаква да се фокусира върху въпроса дали Брайвик е бил вменяем по време на извършването на нападенията, предаде АФП, цитирана от агенция "Фокус".

Това от своя страна ще предопредели съдбата му - затвор или психиатрична клиника.

Брайвик заяви пред Градския съд в Осло, че не признава неговата легитимност. „Не признавам норвежкия съд", посочи той.

Процесът се очаква да продължи най-малко десет седмици. Тази седмица се очакваше Брайвик да се възползва от възможността да се опита да обясни мотивите си за най-жестокия акт в новата история на Норвегия.

Според адвоката на екстремиста обаче той не само няма да се опита да обясни действията си, но и ще заяви, че съжалява, че не е отишъл по-далеч, пише „Гардиън".

Брайвик е заявявал и по-рано, че атаките му са наказание за „предателите", чиито проимигрантски политики са дали като резултат примеси на норвежка кръв. В неговите очи действията му изглеждали като "самоотбрана".

Два часа преди започване работата на съда пред сградата се оформи дълга опашка от хора, които желаеха да си осигурят място на съдебното заседание.

В допълнение в съда са осигурени множество зали, в които процесът ще се излъчва пряко.

#Андерш Брайвик #Брайвик #процес #Норвегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино